Lørdag den 21. marts 2009, 00:00
Af Anette Andersen anan@stiften.dk
Odder

4. april bliver en hektisk dag for Faranak Sohi.

Odder-kunstneren havde lige ryddet kalenderen for at tage til Charlottenborg med sin lyd/gulv installation og nogle malerier, da der kom besked fra endnu en censureret udstilling. En ny videoinstallation er antaget på Kunstnernes Påskeudstilling i Århus med fernisering samme dag som i København.

»Det går lidt stærkt, jeg har hørt andre fortælle, at sådan kan det være, og så kan der være andre perioder, hvor der ingenting sker, og lige nu er der gået lidt sport i det. Jeg har jo klaret næsten alle de censurerede udstillinger inden for et år. Det er da en god begyndelse,« siger Faranak Sohi, der efter mange år som lærer valget kunsten på fuld tid.

Udgangpunkt i egen historie
På Kunsthal Charlottenborg viser Faranak Sohi lyd-gulv installationen »Ikke kun de andres liv«. Som værket »1979«, der sidste år var med på Kunstnernes Efterårsudstilling i København, har det udgangspunkt i hendes egen historie.

Hun voksede op i Teheran i Iran og oplevede, hvordan præstestyret tog magten. Intallationen viser en skitse af familiens hjem i Teheran og gengiver både i tekst på ledninger på gulvet og i lyd sætninger fra forhør.

På Kunstnernes Påskeudstilling i Århus vil man kunne se en ny videoinstallation, hvor man på to skærme følger en pige, der pudser vinduer, fotograferet forfra og bagfra.

Uddannet til sommer
Til sommer afslutter Faranak Sohi den fire årige uddannelse som billedkunstner fra Århus Kunstakademi:

»Jeg er slet ikke begyndt på mit afgangsprojekt endnu. Det har jeg ikke haft tid til til, jeg må i gang efter ferniseringerne,« siger Faranak Sohi.

Og hun har rå-planen klar for lørdag 4. april:

»Jeg kan jo ikke være begge steder, men regner med at jeg tager til København til fernisering klokken 12 og tilbage til Århus, så jeg kan nå at mødes med de andre fra Kunstnernes Påskeudstilling til spisning klokken 19.30.«

Se avisartiklen HER